3. terenska nastava učenika i učitelja : Rimac Automobili – SŠ Duga Resa – Brijuni – Pula

U sklopu projekta “Istražujući raSTEMo”/Explore and grow with STEM”, financiranog od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam EGP-a i Državnog proračuna Republike Hrvatske, učenici i učitelji educirali su se tijekom treće terenske nastave od 18. do 20.08.2023.

Prvi dan terenske nastave započeo je posjetom Rimac Automobilima. Učenici su se upoznali s poviješću tvrtke, te proizvodnjom električnih vozila, pogonskih sustava i baterija. Posjetili su odjel Machining, CNC obrade, Proizvodnje kompozita, Lakirnicu, Sastavljanje vozila i Odjel istraživanja i razvoja. Nevera – prvi električni sportski automobil na svijetu, koja brzinu od 100 km/h postiže za 1.7 s, ostavila nas je bez daha kvalitetom izrade, tehničkim performansama, ali i dizajnom. Bilo nam se vrlo teško odvojiti od prekrasnih automobila i vrlo srdačnog osoblja, no čekale su nas daljnje aktivnosti.

Slijedeće odredište bila je Srednja školaDuga Resa. Tamo su učenici kroz radionice Kako postati znastvenik upoznali etape pokusa. Neki od pokusa u kojima su se učenici okušali kao znanstvenici bili su : Kako nastaje magla ? Zauzima li zrak prostor? , Odbijanje svjetlosti, Kako dišemo ?, Akcija – reakcija … Posebno zanimljiva je bila interaktivna izložba Rijeka znanja koja kroz 35 interaktivnih izložaka promovira STEM područje.

Navečer smo stigli u hotel gdje smo se ugodno smjestili i večerali.

Drugi dan bio je rezerviran za posjet Nacionalnom parku Brijuni. Nakon ugodne vožje brodom do otoka , o povijesti , flori, fauni, te geografskim obilježjima educirani su od djelatnika parka. Uz vrlo edukativnu jednosatnu panoramsku vožnju turističkim vlakićem uz obalu učenici su mogli uživati u predivnim pejzažima, a vidjeli su i najstariju maslinu, golf terene, Kaštel, ostatke rimskih hramova .. sve do sjevera Velikog Brijuna gdje se nalazi safari park . Uz zebre, nojeve, kornjače .. učenike je najviše dojmila slonica Lenka.

Nakon povratka s vožnje, nastavili smo s razgledavanjem i posjetom crkvice sv. Germana s kopijom Bašćanske ploče. Zatim smo stazom Roberta Kocha došli do muzeja Josipa Broza Tita, ispred kojeg se nalazi izložen i njegov Cadilac.

Poslijepodnevno vrijeme iskoristili smo za kupanje u moru i hotelskom bazenu. Druženje se nastavilo i u večernjim satima.

Treći dan obilovao je brojnim aktivnostima. Nakon doručka i odjave iz hotela uputili smo se u Pulu. U centru za istraživanje materijala Metris odlušali smo predavanje Napredni materijali za održivi razvoj i upoznali različit pribor i instrumete kojima se provode različita istraživanja i mjerenja, a potom smo sudjelovali u lovu na blago rješavajući zanimljive zadatke iz STEM područja.

Nakon toga uz lokalnu vodičicu smo obišli gradske znamenitosti. Naravno, učenike se najviše dojmila pulska Arena, amfiteatar, kao jedan od najvećih i najočuvanijih spomenika antičkog graditeljstva. Usljedio je ručak u Fažani.

Ispunjeni novim znanjima i vještinama iz STEM područja, te puni dojmova, vratili smo se u nama najdraže Lipovljane !

Komentiraj